Zeneterápia stroke után

A zenehallgatás ötféle módon is segíthet stroke után, de mindenekelőtt a legfontosabb: nagyon nem mindegy, mit hallgat a beteg. Aki korábban mulatósra tudott ellazulni, annak Mozartot erőltetni nem érdemes, legyen az akármilyen hasznos máskülönben. Ezért mielőtt zeneterápiába kezdünk, alaposan kérdezzük ki a gondozottunkat, vagy ha nem beszédképes, akkor a családtagokat, barátokat. 

A zene öt területen képes kedvező változásokat elérni: érzelmek, figyelem, kognitív, viselkedés, kommunikáció.

A stroke általában egy bizonyos agyterületen okoz sérülést vagy a terület elhalása miatt kiesést. A zene viszont komplex dolog: érzelmi és analitikus komponensekből tevődik össze, egyszerre stimulálja mindkét agyféltekét. Concetta Tomaino, az amerikai Zene és Idegfunkció Intézet igazgatója szerint a zene úgy javítja a stroke-os beteg általános állapotát, hogy az egész idegrendszert serkenti, ezáltal "átfedi" a kiesett területeket.

Folyt. a kép alatt

Matthew BambachMérsékeli a depressziót és a neglektet

Stroke után gyakori a depresszió, akár az agyi trauma, akár az élethelyzet óriási változása miatt. A zenehallgatás enyhítheti a depressziós tüneteket. A tudományos kutatók szerint a zene megváltoztatja az aktivitását azoknak az agyterületeknek, amelyek a depressziós betegekben abnormálisan működnek. 

Ilyen az érzelmi reakciók feldolgozásáért és raktározásáért felelős amigdala,  a térbeli tájékozódásban és az emlékezet működésében szerepet játszó hippokampusz, illetve az agy jutalomközpontjának nevezett nucleus accumbens.

A dallamok kellemes érzeteket keltenek (ezért fontos, hogy a stroke-beteg kedvenc muzsikáját játsszuk le). Egy tudományos kutatás szerint a zene még a vizuális neglekt-szindrómát is képes enyhíteni: így nevezik azt, amikor egy stroke-os beteg nem vesz tudomást a lebénult oldala felé eső térfélről. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy a végtagjairól nem vesz tudomást, hanem minden szempontból kiesik a sérült térfél: nem érdemes mondjuk a bal oldalán állva beszélni hozzá, mert egyszerűen nem fogja észlelni, hogy ott állunk és beszélünk hozzá.

A zenélés fejleszti a mozgást és a memóriát

A passzív zenehallgatást aktív zenélés is kísérheti. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak mondjuk arra, hogy megkérjük a gondozottunkat, kezével üsse a taktust az épp hallott zeneszám alatt. Ez fejleszti a mozgást, a koordinációt és az összpontosítást, elvégre ügyelni kell a ritmusra, a sebességre, a mozdulatok finom kivitelezésére.

Teppo Särkämö finn kutató olyan stroke-betegeket vizsgált meg, akik mindennap hallgattak zenét. Már három hónappal a stroke után 60 százalékuknak javult a verbális memóriája, szemben a hangoskönyvet hallgató kontrollcsoport 18 százalékával, és a se zenét, se könyvet nem hallgató személyek 29 százalékával. 

Az összpontosítási képesség a zenehallgató stroke-betegek 17 százalékánál javult, a két kontrollcsoportnál nem lehetett változást kimutatni. A jobb eredmények még hat hónappal a stroke és a zeneterápia után is megmaradtak. 

Az Amerikai Stroke Társaság szerint, ha tud járni a stroke-os, a zene ritmusára lépegethet is, ezzel is fejlesztve az mozgáskoordinációját, izomerejét, egyensúlyérzékét -- mindegy, mennyire kezdetleges a tánc, óriási segítség.

Az együtténeklés csiszolja a beszédet

Stroke után gyakori a beszéd romlása. Szakember segítsége csak kevesek számára elérhető, de a beszédkészség javítása nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen ismét tisztán kifejezni magát. Ennek nemcsak egy orvosi vizsgálaton van jelentősége, hanem lelki okokból is, nehogy elszigetelődjön a környezetétől.

Az együtténeklés a nehezen beszélő betegek állapotán javíthat afféle logopédiai gyakorlatként (hasonló célból együtt imádkozni is lehet, de nálunk a receptek megbeszélése is nagyon hasznosnak bizonyult). 

Az énekléssel párosuló zenehallgatás fejleszti a beteg memóriáját is. Plusz érzelmi lökést ad, ha a beteg kedvenc családtagjával, például a kisunokájával énekelhet együtt, vagy neki egy dalt taníthat meg.

A felsoroltak mind részei lehetnek annak a "házi motivációs tréningnek", amellyel szelíden arra ösztönözzük a gondozottunkat, hogy maga is próbáljon meg minél többet tenni az állapota javulásáért.

Kiegészítés: Annak idején már a kórházba is vittem be egy öreg kis mp3-lejátszót, és naponta 2-3 órát benne volt anyám fülében, egészen halkra állítva, hogy ne legyen zavaró. A nővérek nagyon együttműködőek voltak, ha anyám elaludt, betették a kikapcsolt lejátszót a fiókba. Zenének főleg Chopint, Diana Krallt és Enyát töltöttem le.

Források:
Stefan Koelsch: Towards a neural basis of music-evoked emotions, Freie Universität Berlin, 2010
Teppo Särkämö et al.: Music listening enhances cognitive recorvery and mood after middle cerebral artery stroke, Brain. 2008
Teppo Särkämö et al.: Structural changes induced by daily music listening in the recovering brain after middle cerebral artery stroke: a voxel-based morphometry study, Frontiers in Human Neuroscience. 2014
The Stroke Foundation
WebMD
The Globe and Mail


Öt perc lazításnak egy különleges számot ajánlok: Claude Debussy 1890-es Holdfény-szonátáját (Clair de Lune) az egyik első elektronikuszene-szerző, a japán Isao Tomita 1974-es feldolgozásában. Az idén 83 éves mester mindent kihozott az akkori kvadrofon szintetizátoros technikából, feltétlenül fülhallgatóval hallgassuk, úgy érzékelhetjük a legfinomabb részleteket is. 

0 Tovább

A jó betegágy a gondozónak is segítség

A betegágy iránt két fontos elvárásunk lehet: minél komfortosabb legyen az ágyhoz kötött személy számára, és könnyítse meg az ápoló sok hajolással járó gondozási feladatait.


Ágyhoz kötött személy esetében mindenáron el kell kerülni, hogy felfekvés alakuljon ki a testén. Felfekvés akkor keletkezik, ha egy-egy testtájon pang a vérkeringés, aminek következtében elhal a szövet. A vérkeringés pedig azért pang, mert az adott testrészt nyomja a matrac, mivel az illető nem képes néha kicsit mozogni, megfordulni az ágyban. Felfekvés ezért leggyakrabban a kidudorodó részeken alakulhat ki, mint a sarok, medence keresztcsont, könyök, lapocka, koponya. A súlyos felfekvés borzasztóan fájdalmas is lehet.

A szakirodalom megelőzés célból gyakori mozgatást, forgatást javasol, de ezt a hétköznapokban nehéz kivitelezni: anyám például nem tud egyik oldalán sem feküdni, ha meg kitámasztom párnákkal oldalfekvésbe, akkor sem ingazán stabil, magyarul nem lehet magára hagyni. Tehát ez számunkra nem volt használható módszer.

A felfekvést a gondozó szempontjából is fontos megelőzni, mert hosszadalmas a kikezelése: az elhalt szövetet naponta le kell tisztítani és újrakötözni mindaddig, amíg a helyén új szövet nem nő. Ez átlag napi 20-25 perc pluszmunka. Anyámnak egyszer volt felfekvése, egy tíznapos kórházi bentfekvés alatt alakult ki a jobb sarkán, pedig volt alatta gyopárpárna (a kerek, bagel alakú kispárna a kép baloldalán). Két hónapig tartott, amíg rendbejött, ugyanis cukorbetegeknél lassabb a sebgyógyulás. Közben végig rettegtem, nehogy valami fertőzés alakuljon ki. Még egyszer nem szeretném átélni.

Kezdő gondozóként beszereztem egy felfekvés elleni felfújható (“szuszogós”) matracot. Úgy néz ki, mint egy gumimatrac, amelyhez egy kompresszort kell csatlakoztatni: ez hol az egyik, hol a másik részbe fúj levegőt, ezáltal váltakozik a nyomás a beteg teste alatt. A matrac kb. 25 ezer forint, de nekünk nem vált be, mert anyám túl könnyű (60 kiló alatti): számára a kompresszor még a legenyhébb állásában is túl keményre fújja fel a matracot.

Ezért vettem 15 ezerért egy 80x200-as, 4 centiméter vastag memóriahabos fekvőbetétet: amióta ezen fekszik, nem vagy csak alig pirosodik az alsó oldala. Mivel a fején is láttam pirosodást, ezért a párnáját is lecseréltem egy memóriahabos párnára. Éjszakára a renyhe bal lába alá hosszában szoktam tenni egy tönkölypelyvapárnát, hogy a sarka ne érjen le a matracig. (A térdet is alá kell támasztani, nemcsak az alsó lábszárat, nehogy megfájduljon.) Az ilyen párnában az a jó, hogy a laza töltet miatt szabadon lehet formázni. (A kép jobb alsó részén látható.)

A matrac megemelése volt a második fő szempont: ezzel nemcsak azt segítjük elő, hogy a szélére kiülő beteg könnyebben tudjon felállni róla, hanem nekünk sem kell túl mélyre hajolnunk az ápolási munka közben. 

A megemeléshez a barkácsáruházban vettem 10x10-es gerendát (épületfát), egy háromméteres szál kb. 2500 Ft, és helyben ingyen vágtak belőle három 90 centis darabot: ezeket az ágyrács alá tettem, és máris tíz centivel magasabb lett az ágy. Mondjuk nekem ez nem volt elég, és kiegészítettem még egy készlettel, úgyhogy most jó 65 centiméter a matrac fekvőfelületének magassága az eredeti 40 centi helyett (a matrac is vastag, plusz rajta van a fekvőbetét). Hozzá kell tennem, hogy újabban a barkácsáruház már legfeljebb 5 centis fa vágását vállalja, de az épületfából van 5x10 centis is, akkor abból kell kétszeres mennyiséget venni.

Mivel mindent akciósan próbáltam beszerezni, jó fél évbe telt, amíg meglettek. Közben kiderült, milyen jó, hogy U-alakú ágykeretet választottam, mert a támlája remekül kitámasztja a párnaemelő szerkezetet (ez most 8300 Ft a neten). Ezt ugyanis nemcsak a párna alá lehet tenni, hanem, ha kiültetem az anyámat az ágy szélére, akkor a háta mögé is tehetem biztonsági támasznak, mivel majdnem derékszögig állítható. Ilyen esetben mindig hozok egy kis puffot vagy zsámolyt a lába alá, hogy elölről is stabilizálva legyen. Plusz a bal könyöke alá be szoktam gyömöszölni az éjszakai tönkönypárnát, hogy ne dőljön el oldalra.

Még egy hasznos kiegészítő: a fekvőbetéten látható pelenkázó alátétet patikában lehet kapni háromféle méretben, kb 50 Ft-tól darabját. Műanyagfóliára préselt vattából van, a lepedő alá szoktam betenni, védi a matracot, de nem izzad be rajta a test.

0 Tovább

Hogyan mosd meg ágyban fekvő beteg haját?

Ez a feladat akkor is megtalálhat, ha valamelyik családtagod lábtörés miatt hetekig nyomja az ágyat, de értelemszerűen a fél oldalára lebénult sztrókos esetében aktuális. Ráadásul fontos is: ha van instant stresszoldó, akkor az egy hajmosás, amely hűsíti a viszkető, égő fejbőrt. Gondolj bele, amikor fodrászhoz mész, mi abban a legkellemesebb? Na ugye. Stroke után a betegek vérhígító gyógyszert kapnak, és kezdetben az is okozhatja a hajszálerekkel sűrűn átszőtt fejbőr bizsergését.

Frissen lebénult sztrókosnál úgy kezdődik a hajmosás, hogy először rövidre vágod a haját (sajnálom!). Férfiaknak tüskére, azt a legkönnyebb rendben tartani. Aztán menj el a barkácsáruházba, és vegyél egy 4x5 méteres műanyag takarófóliát, méghozzá létrázhatót, az tartósabb (900-1400 Ft). Otthon félbe kell vágni, hajmosás előtt egyik fele megy az ágy felső harmada alá (a fejrész alá), hogy védje a parkettát, a másik fele megy a matracra a felsőtest alá. Akinek van gumilepedője, az is jó az ágyra (1500-5000 Ft).

Kell még egy kisméretű, lehetőleg széles peremű műanyaglavór. Ha belefér a keretbe, a gyógyászati segédeszközöket kínáló webáruházakból rendelhetsz felfújható hajmosó tálat (5600-11 000 Ft), de egyszerűbb kölcsönkérni egy kisgyerekes ismerőstől a felfújható bébimedencéjüket (a 60 cm átmérőjű egyébként 1000 Ft körüli áron kapható tavasztól a barkácsáruházakban és hipermarketekben).


Amennyiben van ehhez elég hely, a hajmosást az ágy feje felől behajolva érdemes végezni, úgy jobban kézre esik minden. Előtte még teríts egy kisebb fürdőlepedőt a gondozottad feje alá (a takarófóliára) úgy, hogy a törülköző hosszában keresztben legyen az ágyon, illetve a váll felé néző hosszanti oldal két csücskét egy ruhaszárító csipesszel fogd össze elöl a gondozottad nyakán -- mintha matrózblúz gallérja vagy fodrász ruhavédő kendője lenne. Erre a törülközőre fogod tenni a kislavórt vagy a felfújható hajmosó tálat. Igen, pacsálás lesz, de az eredmény mindenért kárpótol.

Mielőtt nekiállnál, készítsd oda a sztrókosod feje mellé a kinyitott (!) sampont, egy félliteres műanyagbögrét, egy szivacsot és még vagy két törülközőt. Ha felfújható tálad van, máris beteheted a sztrókosod feje alá, és akkor hozz be vizet külön lavórban (vagy új vödörben, de akkor innentől ezt másra ne használd). Ha nincs ilyen tálad, a kislavórt fogod a feje alá igazítani, és ekkor jön a fárasztóbbik része: egyik kezed tedd a feje alá, emeld a lavór pereme fölé, és a szivaccsal nedvesítsd be a haját. Szintén egy kézzel samponozd be, masszírozd, amíg habzik, és utána a bögrével és a szivaccsal öblítsd le a haját.

Az ágyban történő hajmosás nem olyan, mint amikor kedvedre habozol a zuhany alatt. Nem is az a lényeg, hogy a hajszálak makulátlanul tiszták legyenek, elég tehát 4-5 csepp sampont használni -- azt is dörgöld a hajba, amíg el nem oszlik a hab, úgy sokkal könnyebb leöblíteni a maradékot. Az a fontos, hogy a fejbőr viszketése enyhüljön.

Tehát ott hajolsz fölötte, egyik kezedben a feje, másikban az öblítővizes bögre vagy szivacs. Amikor megvan az öblítés, a kellékeket bedobod a lavórba, és azt ügyesen kihúzod a feje alól oldalra. Ha van egy olyan széked vagy hokedlid, amelyik az ággyal megegyező magasságú, arra is áthúzhatod a lavórt. A sztrókos fejét leereszted a lavór alatti törülközőre, és a mellé tett száraz törülközőbe becsavarod.

Utána megszárítod a haját, de óvatosan, ne ereszd rá túlságosan a forró levegőt. Végül keresel egy laza sapkát (lehetőleg pamut anyagból legyen, ne kötött gyapjú), felhúzod a fejére, visszateszed a feje alá a párnát, és elpakolod a hajmosó felszerelést. Mire készen leszel, már alszik is nyugodtan -- tehát a hajmosást ne olyankorra időzítsd, amikor valami időponthoz kötött fontos tennivalótok van. Ha megteheted, utána egy fél órára dőlj le magad is, a derekad hálás lesz érte.


Plusz tipp:

Ha gyógyászati segédeszközös webáruházból rendelsz cuccot, csapj mellé egy gyógyszerfelezőt, vagy még jobb, ha a 3in1 gyógyszerfelező-porító-tárolót. Ez az eszköz nélkülözhetetlen például az apró vérhígító gyógyszer felezéséhez, mert persze erre pont nem tett a gyártó törési metszésvonalat.


Legközelebb arról írok, hogy milyen a mindkettőtök szempontjából jó betegágy, igyekszem lemásolható tervrajzot is készíteni, amit elvihetsz az asztaloshoz. Szó lesz még a sztrók után alkalmazható zeneterápiáról is.Egy kis zene lazításképpen a kanadai Patrick Watsontól. (A videót iPhone-nal készítette Patrick Colpron.)


Ide várom kérdéseidet: otthonapolok kukac gmail pont com
0 Tovább

Milyen evőeszközzel egyen a sztrókos?

Ez nem csak attól függ, hogy képes-e önállóan enni a gondozottad. Kérdés, korábban melyik keze volt a domináns, illetve melyik bénult meg a stroke miatt. Ha korábban jobb kezes volt, de a stroke miatt lebénult a jobb oldala, akkor a bal kezével kell újratanulnia az étkezést, de azzal suta lesz. Ha korábban jobb kezes volt, és a bal oldala bénult le, akkor is romolhat az általános mozgáskoordinációja a stroke miatt. Egy rejtve maradó, enyhe mértékű “utó-stroke” következtében az eleinte épnek látszó oldal is ügyetlenné válhat. Cukorbetegeknél előfordul, hogy tenyerükben megrövidülnek az inak, emiatt nem tudják kiegyenesíteni és rendesen mozgatni az ujjaikat -- ez is nehezíti az evőeszközös evést.

Nyilvánvaló, hogy stroke után nem kell erőltetni a kés használatát. A sztrókosod ételét aprítsd közepes méretű falatokra. A túl kicsit bonyolult számára villára szúrni, illetve -- mivel nincs kellő tömege -- kipotyog a kanálból. Villát egyébként is csak akkor használjon, ha nem remeg nagyon a keze, nehogy megüsse vele a száját vagy a fogát. Bizonyos ételeket biztosabban megeszik kézzel, mint evőeszközzel, például kenyérkatonákat, rántott húst, sült krumplit. A kanál fogására ajánlom a “stabil fogásnak” elnevezett módszerünket:

Egyébként is lehetőleg egyen mindent kanállal. De nem akármilyennel! A modern kanalak általában nem elég öblösek, illetve túl könnyűek: mindkettő azt okozza, hogy mire a szájához emeli a kanalat, annak tartalma már rég kilötyögött-kipotyogott. A saját dolgodat könnyíted meg, ha megfelelő evőeszközt választasz számára. Hiszen egyrészt jó lenne, ha a gondozottadat nem kellene etetned (cukorbeteget naponta hatszor!), hanem önállóan képes volna erre. Másrészt minél ügyesebb, annál rövidebb ideig tart az étkezés, és ez szintén a cukrosoknál fontos, illetve millió dolgod van.

Tehát ami a kanalat illeti, nézz körül a konyhafiókban, túrd elő a nagyi maradék eszcájgját, vagy kérdezd meg idős családtagjaitokat, szomszédaitokat. A régi kanalak ugyanis nagyobbak, mélyebbek és ami még fontos: nehezebbek, mint a modern kanalak. A képen látható modern kanál 37 gramm, míg a másik, az öreg 51 gramm.

Ennek köszönhetően kevésbé adódik át rá a kéz remegése, sokkal biztosabb, sikeresebb, gyorsabb vele az étkezés. Előfordulhat, hogy a gondozottad azért eszik ügyetlenül a kanállal, mert annak nem elég vastag a nyele, és nem tudja kellő szorítással tartani. Ekkor barkácsolni kell: például befőttesgumival egy fakanalat hozzárögzíteni a kanálhoz. De egy darab csőhéj is megteszi: a makaróni alakú szürke műanyaghabot a fűtéscsövekre szokták ráhúzni -- a legkisebb átmérőjűből kell tíz centi, és azt a kanál nyelére húzod rá; máris lehet enni!

Persze először mindenképpen próbáld ki saját magadon az öreg kanalat, mert lehet, hogy vág a pereme vagy fura mellékíze van (bizonyos fémötvözeteknél, illetve egyes ételeknél előfordulhat).


Egy kis lazításnak:Ha kérdésed van: otthonapolok kukac gmail pont com
0 Tovább

Mi legyen az első teendő fejfájás esetén?

Időjárás-változás, front érkezik, kevés folyadékot fogyasztott vagy rosszul aludt? Sztrókosodnak máris megfájdulhat a feje. Jó esetben tud szólni erről, bár nem feltétlenül azonnal: megeshet, hogy már egy órája kínlódik, mire észreveszed, hogy valami nem stimmel.

Ha fejfájásra panaszkodik, először ne a gyógyszeres doboz felé nyúlj, hanem a vérnyomásmérőért. Anyám szokásos vérnyomása 100-110/60-65, ehhez képest már attól megfájdul a feje, ha az első, a szisztolés vérnyomás (ami a szív összehúzódásakor alakul ki) felmegy 120-125-re. Mindig megkérdezem, hogy egy ötös skálán hányasra értékeli a fájdalmat, és anyám már ilyen, viszonylag csekély mértékű vérnyomás-emelkedés esetén is 3-ast szokott mondani.

A fejfájást megszüntetni ebben az esetben a vérnyomás normalizálásával lehet, az orvos által felírt tablettával vagy nyelv alá fújandó spray-vel. A “szomszéd Marika adta” gyógyszert felejtsd el!

Kezeld a helyzetet úgy, mintha migrén lenne: fektesd le a sztrókosodat, emeld meg a párnáját, tegyél nem túl hideg borogatást a homlokára, ITASD MEG: kortyoljon el legalább két deci langyos vizet. Érdemes besötétíteni a szobát és kikapcsolni a rádiót-tévét. Legyen nyugalom. Az sem baj, ha elszunnyad. Fél óra múlva megint mérd meg a vérnyomását, remélhetőleg rendeződött, és a fejfájás is elmúlt.

A vérnyomás emelkedését azért kell azonnal kezelni, mert stresszhelyzetet okoz a szervezetben, ami borítja az értékeket. Gyakran húzza magával felfelé a vércukrot is, extrém esetben társul egy öklendezés-roham is, és ha mindezt háton fekve, éjjel csinálja a magatehetetlen sztrókos, az nagyon komoly veszélyhelyzetet jelent.

Ha nem képes beszélni a sztrókosod, az alábbi jelek utalhatnak fejfájásra: résnyire szűkült, bepirosodott szem, egyenetlen légzés, elmélyült arcvonások-ráncok, kínlódó arckifejezés, arcszín megváltozása. Amennyiben ilyet tapasztalsz, azonnal mérd meg a vérnyomását!

Legfontosabb tehát a megelőzés: időjárás-változás, kettős front esetén naponta akár kétszer-háromszor is meg kell mérni a sztrókos vérnyomását, és mindig, ha fáj a feje. Hidd el, ezzel magadnak is jót teszel -- egyszerűbb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni.

Nyilván, ha nem vérnyomás-emelkedés okozza fejfájást, akkor arra jó a fejfájás-csillapító. De nagyon nem mindegy, milyen: amennyiben a sztrókosod vérhígító gyógyszert szed, feltétlenül kérdezd meg a háziorvosotokat, hogy milyen gyógyszert adhatsz be!

Legközelebb arról írok, hogy milyen evőeszközt használj, ha már újra tud önállóan enni a beteged, illetve hogy miképpen lehet legegyszerűbben ágyban hajat mosni.

0 Tovább
12
»

Otthonápolok

blogavatar

Otthonápolási tippek stroke-os, cukorbeteg, magas vérnyomásos családtag gondozásához.

Utolsó kommentek