Időjárás-változás, front érkezik, kevés folyadékot fogyasztott vagy rosszul aludt? Sztrókosodnak máris megfájdulhat a feje. Jó esetben tud szólni erről, bár nem feltétlenül azonnal: megeshet, hogy már egy órája kínlódik, mire észreveszed, hogy valami nem stimmel.

Ha fejfájásra panaszkodik, először ne a gyógyszeres doboz felé nyúlj, hanem a vérnyomásmérőért. Anyám szokásos vérnyomása 100-110/60-65, ehhez képest már attól megfájdul a feje, ha az első, a szisztolés vérnyomás (ami a szív összehúzódásakor alakul ki) felmegy 120-125-re. Mindig megkérdezem, hogy egy ötös skálán hányasra értékeli a fájdalmat, és anyám már ilyen, viszonylag csekély mértékű vérnyomás-emelkedés esetén is 3-ast szokott mondani.

A fejfájást megszüntetni ebben az esetben a vérnyomás normalizálásával lehet, az orvos által felírt tablettával vagy nyelv alá fújandó spray-vel. A “szomszéd Marika adta” gyógyszert felejtsd el!

Kezeld a helyzetet úgy, mintha migrén lenne: fektesd le a sztrókosodat, emeld meg a párnáját, tegyél nem túl hideg borogatást a homlokára, ITASD MEG: kortyoljon el legalább két deci langyos vizet. Érdemes besötétíteni a szobát és kikapcsolni a rádiót-tévét. Legyen nyugalom. Az sem baj, ha elszunnyad. Fél óra múlva megint mérd meg a vérnyomását, remélhetőleg rendeződött, és a fejfájás is elmúlt.

A vérnyomás emelkedését azért kell azonnal kezelni, mert stresszhelyzetet okoz a szervezetben, ami borítja az értékeket. Gyakran húzza magával felfelé a vércukrot is, extrém esetben társul egy öklendezés-roham is, és ha mindezt háton fekve, éjjel csinálja a magatehetetlen sztrókos, az nagyon komoly veszélyhelyzetet jelent.

Ha nem képes beszélni a sztrókosod, az alábbi jelek utalhatnak fejfájásra: résnyire szűkült, bepirosodott szem, egyenetlen légzés, elmélyült arcvonások-ráncok, kínlódó arckifejezés, arcszín megváltozása. Amennyiben ilyet tapasztalsz, azonnal mérd meg a vérnyomását!

Legfontosabb tehát a megelőzés: időjárás-változás, kettős front esetén naponta akár kétszer-háromszor is meg kell mérni a sztrókos vérnyomását, és mindig, ha fáj a feje. Hidd el, ezzel magadnak is jót teszel -- egyszerűbb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni.

Nyilván, ha nem vérnyomás-emelkedés okozza fejfájást, akkor arra jó a fejfájás-csillapító. De nagyon nem mindegy, milyen: amennyiben a sztrókosod vérhígító gyógyszert szed, feltétlenül kérdezd meg a háziorvosotokat, hogy milyen gyógyszert adhatsz be!

Legközelebb arról írok, hogy milyen evőeszközt használj, ha már újra tud önállóan enni a beteged, illetve hogy miképpen lehet legegyszerűbben ágyban hajat mosni.