Az ajándékvásárlás során jollyjokernek számít a rezgős kézi masszírozó készülék, a masszírozó autós üléspárna vagy a masszázsfotel. De ezek életveszélyesek lehetnek stroke-gyanú esetén!

Többször hallottam már, hogy rezgős masszázseszközt ajánlanak egyesek stroke utáni bénulás kezelésére, illetve a "distressz alapon kialalult" trombózis, infarktus és stroke megelőzésére. Ugyanakkor olvastam olyat is, hogy a rezgés hatására leszakadhat az érfal belsején kialakult plakk (lerakódás), és a vérkeringésbe jutva elzáródást, azaz trombózist okoz. Vagyis ebben az esetben pont a stroke megelőzésére szánt eszköz okozhat stroke-ot. Mi az igazság?

A kérdés eldöntéséhez emailt írtam dr. Mező Róbertnek, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet  csepeli rehabilitációs intézet osztályvezető főorvosának, aki azonnal válaszolt:

"A rezgés, mint terápia elsősorban az izomgörcsök oldására használható. Ilyen görcsös eltérést okozhat mint myogelosisos csomó a hátizomzatban, amely az egyik mozgáshiányos eredetű fájdalmas izomcsomó.  

Ez nem azt jelenti, hogy a [stroke miatt kialakuló] görcsös bénulást lehet vele kezelni, hiszen a görcsös (spasticus) bénulás az idegrendszer károsodása miatt alakul ki. 

Az idegrendszerre nem hat a rezgés.

Véleményem szerint stroke esetén a „rezgető” platformoktól nem várható hatás. 

Ha a beteg vérhígítót szed, trombózis nem valószínű, tehát nem szakad le az érben trombus. 

Az viszont hangsúlyozandó, hogy trombózis vagy annak gyanúja esetén ezeket az eszközöket nem szabad használni!"

Tehát mielőtt valaki rezgős masszázseszközt szeretne ajándékozni, FELTÉTLENÜL kérje ki a megajándékozni kívánt személy háziorvosának véleményét. Ha erre nincs mód, válasszon más ajándékot.