Ez nem csak attól függ, hogy képes-e önállóan enni a gondozottad. Kérdés, korábban melyik keze volt a domináns, illetve melyik bénult meg a stroke miatt. Ha korábban jobb kezes volt, de a stroke miatt lebénult a jobb oldala, akkor a bal kezével kell újratanulnia az étkezést, de azzal suta lesz. Ha korábban jobb kezes volt, és a bal oldala bénult le, akkor is romolhat az általános mozgáskoordinációja a stroke miatt. Egy rejtve maradó, enyhe mértékű “utó-stroke” következtében az eleinte épnek látszó oldal is ügyetlenné válhat. Cukorbetegeknél előfordul, hogy tenyerükben megrövidülnek az inak, emiatt nem tudják kiegyenesíteni és rendesen mozgatni az ujjaikat -- ez is nehezíti az evőeszközös evést.

Nyilvánvaló, hogy stroke után nem kell erőltetni a kés használatát. A sztrókosod ételét aprítsd közepes méretű falatokra. A túl kicsit bonyolult számára villára szúrni, illetve -- mivel nincs kellő tömege -- kipotyog a kanálból. Villát egyébként is csak akkor használjon, ha nem remeg nagyon a keze, nehogy megüsse vele a száját vagy a fogát. Bizonyos ételeket biztosabban megeszik kézzel, mint evőeszközzel, például kenyérkatonákat, rántott húst, sült krumplit. A kanál fogására ajánlom a “stabil fogásnak” elnevezett módszerünket:

Egyébként is lehetőleg egyen mindent kanállal. De nem akármilyennel! A modern kanalak általában nem elég öblösek, illetve túl könnyűek: mindkettő azt okozza, hogy mire a szájához emeli a kanalat, annak tartalma már rég kilötyögött-kipotyogott. A saját dolgodat könnyíted meg, ha megfelelő evőeszközt választasz számára. Hiszen egyrészt jó lenne, ha a gondozottadat nem kellene etetned (cukorbeteget naponta hatszor!), hanem önállóan képes volna erre. Másrészt minél ügyesebb, annál rövidebb ideig tart az étkezés, és ez szintén a cukrosoknál fontos, illetve millió dolgod van.

Tehát ami a kanalat illeti, nézz körül a konyhafiókban, túrd elő a nagyi maradék eszcájgját, vagy kérdezd meg idős családtagjaitokat, szomszédaitokat. A régi kanalak ugyanis nagyobbak, mélyebbek és ami még fontos: nehezebbek, mint a modern kanalak. A képen látható modern kanál 37 gramm, míg a másik, az öreg 51 gramm.

Ennek köszönhetően kevésbé adódik át rá a kéz remegése, sokkal biztosabb, sikeresebb, gyorsabb vele az étkezés. Előfordulhat, hogy a gondozottad azért eszik ügyetlenül a kanállal, mert annak nem elég vastag a nyele, és nem tudja kellő szorítással tartani. Ekkor barkácsolni kell: például befőttesgumival egy fakanalat hozzárögzíteni a kanálhoz. De egy darab csőhéj is megteszi: a makaróni alakú szürke műanyaghabot a fűtéscsövekre szokták ráhúzni -- a legkisebb átmérőjűből kell tíz centi, és azt a kanál nyelére húzod rá; máris lehet enni!

Persze először mindenképpen próbáld ki saját magadon az öreg kanalat, mert lehet, hogy vág a pereme vagy fura mellékíze van (bizonyos fémötvözeteknél, illetve egyes ételeknél előfordulhat).


Egy kis lazításnak:



Ha kérdésed van: otthonapolok kukac gmail pont com