Most, hogy lecsengett a karácsony roham, szánj félórát arra, hogy az alábbi kérdéseket végigbeszéld szüleiddel vagy anyósodékkal. Ha ugyanis ezeket a sorokat olvasod, úgy sejtem, már érzed, hogy foglalkoznod kell a témával. Sőt, még az is meglehet, hogy te leszel az, akit a szomszédasszony vagy a kórház felhív, ha valami baj történik. Legyél felkészült, gyűjtsd be az információkat, hogy ne érjen váratlanul a csapás. 

Sok idős ember orosz rulettet játszik az egészségével. Nem járnak sem szűrővizsgálatokra, sem a háziorvoshoz, még akkor sem, ha közel laknak hozzá. Előbbi esetben rá kell szánnod a saját idődből, és elkísérned a családtagodat, hátha úgy hajlandó kivizsgáltatni magát (legalább tudni fogsz az eredményekről). Utóbbi esetben megoldás lehet, ha másik, szimpatikusabb háziorvost választotok -- egy idős ember magától nem fogja ezt megtenni, mert kerüli a konfliktust, vagy nincs elég információja arról, hogy ezt hogy kell: be kell menni a kiszemelt új orvoshoz, aki majd átkéri magához a páciens kartonját a régi háziorvostól. Ennyi.

Vannak olyanok, akik csak legyintenek a szűrővizsgálatokra és a sejtett krónikus betegségeikre, mondván: "Ugyan már, valamiben meg kell halni". Üzenem nekik, hogy
1. a problémák attól nem oldódnak meg, ha szőnyeg alá söprik őket, 2. mi lesz akkor, ha lecsapja őket valami betegség, de nem halnak bele?

Bár a magyar egészségügyi intézmények helyzete olyan, amilyen, ettől még képesek megmenteni a beteg életét. Ám a lebénult vagy más módon tartósan fogyatékossá vált beteggel már nem tudnak mit kezdeni, az a feladat a te nyakadba fog szakadni, egyik napról a másikra. És borul a te életed is, ahogy mindenkié körülötted.

Ne hidd azt, hogy ha bekövetkezik egy ilyen katasztrófa, majd "betesszük valahová a mamát". Ez nem így működik. Már az egyházi intézmények is kőkemény üzleti alapon működnek, az ápolási otthonokba több milliós beugró kell, illetve a nyugdíj. Arról nem beszélve, hogy hónapokat is várni kell a bejutásra. És addig mi lesz veletek? 

Ezért kérem, hogy ha a napokban akad egy kis időd, beszéld végig ezeket a pontokat az idős családtagokkal. Bárcsak nekem is szólt volna valaki annak idején...

1. Milyen krónikus betegsége volt a szüleinek (miben haltak meg)?

2. Neki milyen krónikus betegsége van? 

3. Ha van fél éven belüli szakorvosi vagy kórházi zárójelentése, abban mi áll? 

4. Ha nem járt orvosnál jó ideje, milyen tartós panasza van (magas vérnyomás, látásromlás, szédülés, szívdobogás, végtagzsibbadás, fájdalom, vérzés, stb.)? 

5. Milyen gyógyszereket szed? Kérdezd meg azt is, hogy ezeket mindig rendesen beveszi-e, vagy van-e valamilyen panasza ezzel kapcsolatban: például azért nem szedi, mert túl nagy vagy rosszízű a gyógyszer, esetleg maga a gyógyszer okoz rosszullétet, fájdalmat.

6. Elolvasta-e a gyógyszerek használati utasítását? Ha nem, olvassátok el közösen, hogy mindkettőtök számára biztos legyen, hogy melyiket mikor és hogyan kell bevenni. 

7. Amennyiben felezni kell a gyógyszert, meg tudja-e oldani? (Nem mindegyik aprószemű gyógyszeren van felezési vonal.) Illetve ha valami kenőcsöt, más állagú készítményt, gyógyászati segédeszközt használ, kérdezd meg, képes-e egyedül megfelelően alkalmazni.

8. A szedett gyógyszerek mellett milyen vitamint, táplálékkiegészítőt szed még rendszeresen? Beszéljétek meg azt is, hogy mit tud az egymással párhuzamosan szedett gyógyszerek és kiegészítők kölcsönhatásáról. Például a vérhígító gyógyszer hatását bizonyos ételek csökkenthetik vagy fokozhatják. Az internetes orvosi oldalakon sok hasznos információt találsz, de nagyon válogasd meg a forrásokat! 

9. Ha inzulinos: képes-e beadni magának az inzulint, cserélni a tűt és patront a tollban, megmérni a vércukrát?

10. Milyen gyakran szokta mérni a vérnyomását, és az értékeket vezeti-e füzetben? (Frontérzékenység!)

11. Vészhelyzet esetén, amennyiben eszméletén van, tudja-e, hogy milyen telefonszámot kell felhívnia?

12. Melyik szomszéddal beszélték meg, hogy naponta kölcsönösen ránéznek egymásra, és kicserélik a vészhelyzet esetén értesítendő rokon telefonszámát? Ha lehet, beszélj is ezzel a szomszéddal.

Ezek a kérdések jók lesznek kiindulásnak. Biztos még egy csomó fontos eszedbe jut, ha gondolod, írd meg, és hozzáfűzöm a fenti listához.

Boldog új évet!