Szabad-e rezgős masszírozót venni karácsonyra?

Az ajándékvásárlás során jollyjokernek számít a rezgős kézi masszírozó készülék, a masszírozó autós üléspárna vagy a masszázsfotel. De ezek életveszélyesek lehetnek stroke-gyanú esetén!

Többször hallottam már, hogy rezgős masszázseszközt ajánlanak egyesek stroke utáni bénulás kezelésére, illetve a "distressz alapon kialalult" trombózis, infarktus és stroke megelőzésére. Ugyanakkor olvastam olyat is, hogy a rezgés hatására leszakadhat az érfal belsején kialakult plakk (lerakódás), és a vérkeringésbe jutva elzáródást, azaz trombózist okoz. Vagyis ebben az esetben pont a stroke megelőzésére szánt eszköz okozhat stroke-ot. Mi az igazság?

A kérdés eldöntéséhez emailt írtam dr. Mező Róbertnek, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet  csepeli rehabilitációs intézet osztályvezető főorvosának, aki azonnal válaszolt:

"A rezgés, mint terápia elsősorban az izomgörcsök oldására használható. Ilyen görcsös eltérést okozhat mint myogelosisos csomó a hátizomzatban, amely az egyik mozgáshiányos eredetű fájdalmas izomcsomó.  

Ez nem azt jelenti, hogy a [stroke miatt kialakuló] görcsös bénulást lehet vele kezelni, hiszen a görcsös (spasticus) bénulás az idegrendszer károsodása miatt alakul ki. 

Az idegrendszerre nem hat a rezgés.

Véleményem szerint stroke esetén a „rezgető” platformoktól nem várható hatás. 

Ha a beteg vérhígítót szed, trombózis nem valószínű, tehát nem szakad le az érben trombus. 

Az viszont hangsúlyozandó, hogy trombózis vagy annak gyanúja esetén ezeket az eszközöket nem szabad használni!"

Tehát mielőtt valaki rezgős masszázseszközt szeretne ajándékozni, FELTÉTLENÜL kérje ki a megajándékozni kívánt személy háziorvosának véleményét. Ha erre nincs mód, válasszon más ajándékot. 

0 Tovább

Hogyan mosd meg ágyban fekvő beteg haját?

Ez a feladat akkor is megtalálhat, ha valamelyik családtagod lábtörés miatt hetekig nyomja az ágyat, de értelemszerűen a fél oldalára lebénult sztrókos esetében aktuális. Ráadásul fontos is: ha van instant stresszoldó, akkor az egy hajmosás, amely hűsíti a viszkető, égő fejbőrt. Gondolj bele, amikor fodrászhoz mész, mi abban a legkellemesebb? Na ugye. Stroke után a betegek vérhígító gyógyszert kapnak, és kezdetben az is okozhatja a hajszálerekkel sűrűn átszőtt fejbőr bizsergését.

Frissen lebénult sztrókosnál úgy kezdődik a hajmosás, hogy először rövidre vágod a haját (sajnálom!). Férfiaknak tüskére, azt a legkönnyebb rendben tartani. Aztán menj el a barkácsáruházba, és vegyél egy 4x5 méteres műanyag takarófóliát, méghozzá létrázhatót, az tartósabb (900-1400 Ft). Otthon félbe kell vágni, hajmosás előtt egyik fele megy az ágy felső harmada alá (a fejrész alá), hogy védje a parkettát, a másik fele megy a matracra a felsőtest alá. Akinek van gumilepedője, az is jó az ágyra (1500-5000 Ft).

Kell még egy kisméretű, lehetőleg széles peremű műanyaglavór. Ha belefér a keretbe, a gyógyászati segédeszközöket kínáló webáruházakból rendelhetsz felfújható hajmosó tálat (5600-11 000 Ft), de egyszerűbb kölcsönkérni egy kisgyerekes ismerőstől a felfújható bébimedencéjüket (a 60 cm átmérőjű egyébként 1000 Ft körüli áron kapható tavasztól a barkácsáruházakban és hipermarketekben).


Amennyiben van ehhez elég hely, a hajmosást az ágy feje felől behajolva érdemes végezni, úgy jobban kézre esik minden. Előtte még teríts egy kisebb fürdőlepedőt a gondozottad feje alá (a takarófóliára) úgy, hogy a törülköző hosszában keresztben legyen az ágyon, illetve a váll felé néző hosszanti oldal két csücskét egy ruhaszárító csipesszel fogd össze elöl a gondozottad nyakán -- mintha matrózblúz gallérja vagy fodrász ruhavédő kendője lenne. Erre a törülközőre fogod tenni a kislavórt vagy a felfújható hajmosó tálat. Igen, pacsálás lesz, de az eredmény mindenért kárpótol.

Mielőtt nekiállnál, készítsd oda a sztrókosod feje mellé a kinyitott (!) sampont, egy félliteres műanyagbögrét, egy szivacsot és még vagy két törülközőt. Ha felfújható tálad van, máris beteheted a sztrókosod feje alá, és akkor hozz be vizet külön lavórban (vagy új vödörben, de akkor innentől ezt másra ne használd). Ha nincs ilyen tálad, a kislavórt fogod a feje alá igazítani, és ekkor jön a fárasztóbbik része: egyik kezed tedd a feje alá, emeld a lavór pereme fölé, és a szivaccsal nedvesítsd be a haját. Szintén egy kézzel samponozd be, masszírozd, amíg habzik, és utána a bögrével és a szivaccsal öblítsd le a haját.

Az ágyban történő hajmosás nem olyan, mint amikor kedvedre habozol a zuhany alatt. Nem is az a lényeg, hogy a hajszálak makulátlanul tiszták legyenek, elég tehát 4-5 csepp sampont használni -- azt is dörgöld a hajba, amíg el nem oszlik a hab, úgy sokkal könnyebb leöblíteni a maradékot. Az a fontos, hogy a fejbőr viszketése enyhüljön.

Tehát ott hajolsz fölötte, egyik kezedben a feje, másikban az öblítővizes bögre vagy szivacs. Amikor megvan az öblítés, a kellékeket bedobod a lavórba, és azt ügyesen kihúzod a feje alól oldalra. Ha van egy olyan széked vagy hokedlid, amelyik az ággyal megegyező magasságú, arra is áthúzhatod a lavórt. A sztrókos fejét leereszted a lavór alatti törülközőre, és a mellé tett száraz törülközőbe becsavarod.

Utána megszárítod a haját, de óvatosan, ne ereszd rá túlságosan a forró levegőt. Végül keresel egy laza sapkát (lehetőleg pamut anyagból legyen, ne kötött gyapjú), felhúzod a fejére, visszateszed a feje alá a párnát, és elpakolod a hajmosó felszerelést. Mire készen leszel, már alszik is nyugodtan -- tehát a hajmosást ne olyankorra időzítsd, amikor valami időponthoz kötött fontos tennivalótok van. Ha megteheted, utána egy fél órára dőlj le magad is, a derekad hálás lesz érte.


Plusz tipp:

Ha gyógyászati segédeszközös webáruházból rendelsz cuccot, csapj mellé egy gyógyszerfelezőt, vagy még jobb, ha a 3in1 gyógyszerfelező-porító-tárolót. Ez az eszköz nélkülözhetetlen például az apró vérhígító gyógyszer felezéséhez, mert persze erre pont nem tett a gyártó törési metszésvonalat.


Legközelebb arról írok, hogy milyen a mindkettőtök szempontjából jó betegágy, igyekszem lemásolható tervrajzot is készíteni, amit elvihetsz az asztaloshoz. Szó lesz még a sztrók után alkalmazható zeneterápiáról is.Egy kis zene lazításképpen a kanadai Patrick Watsontól. (A videót iPhone-nal készítette Patrick Colpron.)


Ide várom kérdéseidet: otthonapolok kukac gmail pont com
0 Tovább

Milyen evőeszközzel egyen a sztrókos?

Ez nem csak attól függ, hogy képes-e önállóan enni a gondozottad. Kérdés, korábban melyik keze volt a domináns, illetve melyik bénult meg a stroke miatt. Ha korábban jobb kezes volt, de a stroke miatt lebénult a jobb oldala, akkor a bal kezével kell újratanulnia az étkezést, de azzal suta lesz. Ha korábban jobb kezes volt, és a bal oldala bénult le, akkor is romolhat az általános mozgáskoordinációja a stroke miatt. Egy rejtve maradó, enyhe mértékű “utó-stroke” következtében az eleinte épnek látszó oldal is ügyetlenné válhat. Cukorbetegeknél előfordul, hogy tenyerükben megrövidülnek az inak, emiatt nem tudják kiegyenesíteni és rendesen mozgatni az ujjaikat -- ez is nehezíti az evőeszközös evést.

Nyilvánvaló, hogy stroke után nem kell erőltetni a kés használatát. A sztrókosod ételét aprítsd közepes méretű falatokra. A túl kicsit bonyolult számára villára szúrni, illetve -- mivel nincs kellő tömege -- kipotyog a kanálból. Villát egyébként is csak akkor használjon, ha nem remeg nagyon a keze, nehogy megüsse vele a száját vagy a fogát. Bizonyos ételeket biztosabban megeszik kézzel, mint evőeszközzel, például kenyérkatonákat, rántott húst, sült krumplit. A kanál fogására ajánlom a “stabil fogásnak” elnevezett módszerünket:

Egyébként is lehetőleg egyen mindent kanállal. De nem akármilyennel! A modern kanalak általában nem elég öblösek, illetve túl könnyűek: mindkettő azt okozza, hogy mire a szájához emeli a kanalat, annak tartalma már rég kilötyögött-kipotyogott. A saját dolgodat könnyíted meg, ha megfelelő evőeszközt választasz számára. Hiszen egyrészt jó lenne, ha a gondozottadat nem kellene etetned (cukorbeteget naponta hatszor!), hanem önállóan képes volna erre. Másrészt minél ügyesebb, annál rövidebb ideig tart az étkezés, és ez szintén a cukrosoknál fontos, illetve millió dolgod van.

Tehát ami a kanalat illeti, nézz körül a konyhafiókban, túrd elő a nagyi maradék eszcájgját, vagy kérdezd meg idős családtagjaitokat, szomszédaitokat. A régi kanalak ugyanis nagyobbak, mélyebbek és ami még fontos: nehezebbek, mint a modern kanalak. A képen látható modern kanál 37 gramm, míg a másik, az öreg 51 gramm.

Ennek köszönhetően kevésbé adódik át rá a kéz remegése, sokkal biztosabb, sikeresebb, gyorsabb vele az étkezés. Előfordulhat, hogy a gondozottad azért eszik ügyetlenül a kanállal, mert annak nem elég vastag a nyele, és nem tudja kellő szorítással tartani. Ekkor barkácsolni kell: például befőttesgumival egy fakanalat hozzárögzíteni a kanálhoz. De egy darab csőhéj is megteszi: a makaróni alakú szürke műanyaghabot a fűtéscsövekre szokták ráhúzni -- a legkisebb átmérőjűből kell tíz centi, és azt a kanál nyelére húzod rá; máris lehet enni!

Persze először mindenképpen próbáld ki saját magadon az öreg kanalat, mert lehet, hogy vág a pereme vagy fura mellékíze van (bizonyos fémötvözeteknél, illetve egyes ételeknél előfordulhat).


Egy kis lazításnak:Ha kérdésed van: otthonapolok kukac gmail pont com
0 Tovább

Otthonápolok

blogavatar

Otthonápolási tippek stroke-os, cukorbeteg, magas vérnyomásos családtag gondozásához.

Utolsó kommentek