Ha többet fekszik a beteg, mint amennyit ül, a kiültetések idejére fáslizni kell a lábát, mondták a kórházban. Bevallom, én a saját lábamat sem tudom megfelelően befáslizni, nemhogy a másét: honnan érezném, hogy mikor nem túl szoros vagy túl laza a pólya? 

Arról nem beszélve, hogy a fáslizás időigényes, a szalagok mosása macerás, és nem tudom megbecsülni, mikor veszítik el a feszességüket. Márpedig nagyon fontos, hogy rugalmas pólya borítsa az alsó végtagot, hiszen a sok fekvés miatt romlik a keringés. Látszik is, hogy fásli nélkül bevörösödik a beteg lába. 

Kellett valami egyszerű megoldás, ezért a kompressziós zoknik között néztem szét. Az utóbbi években többször vásároltam egy bizonyos fajtát, de egy másik helyen láttam hasonló paraméterekkel rendelkező, de kicsit olcsóbbat, és megvettem. Hiba volt. Szerintem felháborító, hogy az üzletek többségében nem lehet kibontani a csomagolást, ezért csak odahaza látja meg az ember, hogy a sok pénzért mit kapott.

fásli kiültetés vérkeringés

A képen két hasonló -- mármint a dobozon olvasható szöveg szerint hasonló -- kompressziós zokni látható: de hiába mindkettő 70 DEN-es, a világosabb hajszálvékony, nincs megerősített sarka, míg a sötét erősebb nejlonszálból készült, sarokerősítéssel. Utóbbinál a 70 DEN mellé kis betűvel odaírták, hogy Extra, talán ez a minőségre utaló kulcsszó.

A vastagabbik 2000 Ft körül van, a vékonyabb 1600 Ft, és nem mindegy, melyiket választjuk: az vastagabbik napi használat mellett is hónapokat kibír. 

A szorítás (kompresszió) értéke többféle lehet, anyámnak az mmHg 15-18-as, közepes erősségű zokni megfelelő, de ha magadnak vagy gondozottadnak keresel ilyet, feltétlenül kérdezd meg a háziorvosotokat a szükséges fokozatról. 

Ha interneten rendelsz kompressziós zoknit, a méret kiválasztásához a térd alatt és a boka körül kell megmérni az alsó lábszár kerületét, plusz a lábfej hosszát is figyelembe kell venni.

A fáslival ellentétben a kompressziós zokni nagy előnye, hogy a zuhanyozás idejére is a beteg lábán maradhat, a tusfürdőt is bírja, csak ne engedj rá túl forró vizet, mert akkor sajnos ez is gyorsan elveszíti a rugalmasságát.