Ha csodálkozol (vagy méltatlankodsz, vérmérséklettől függően), hogy miért van egy csomó nyugdíjas állandóan az orvosi rendelőben és a patikában, még az influenzaszezon kellős közepén is, akkor érdemes elolvasnod ezt.

Az idősek általában többféle gyógyszert szednek. Ám ahányféle, annyi szemes a kiszerelés. A savlekötő 28 szemes, a szívgyógyszer 50 szemes, a koleszterincsökkentő 30 szemes, és így tovább. Vagyis nem egyszerre fogynak el, és így persze megesik, hogy be kell ugrani a háziorvoshoz plusz receptért vagy a patikába.

Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy miért nem képesek a gyógyszergyártók figyelembe venni, hogy az évben van hét 31 napos hónap, négy 30 napos és egy 28 (29) napos. Ehhez kéne alkalmazkodniuk.

gyógyszer pelenka OEP támogatás

Forrás: Dafne Cholet / Flickr

Az igazán necces a felnőttpelenka, amelyből fekvőbetegeknek naponta 3 darabjával számolva egy hónapra 90 darabot finanszíroz az OEP, ami 90 x 63,50 Ft = 5715 Ft. Igen ám, de egy csomagban 24 darab van (a másik fajtában 27 darab, ami még röhejesebb), vagyis összesen 4 csomag kellene. Az viszont már 96 darab. Amennyiben a plusz hat darabot kifizetjük, arra ugyebár nem vonatkozik a TB-támogatás, vagyis teljes áron 6 x 186 Ft = 1116 Ft. 

Egy évben tehát a "támogatott" pelenkára még ki kell fizetni 13 392 Ft felárat, csak mert sem a pelenkagyártó, sem az OEP nem vesz a kezébe egy naptárt, amiből végre kiderülne számukra a rideg valóság, hogy nem 30 napos minden hónap.

Hogyan lehetne megoldani ezt a helyzetet? Van valakinek épkézláb ötlete?