Ez a feladat akkor is megtalálhat, ha valamelyik családtagod lábtörés miatt hetekig nyomja az ágyat, de értelemszerűen a fél oldalára lebénult sztrókos esetében aktuális. Ráadásul fontos is: ha van instant stresszoldó, akkor az egy hajmosás, amely hűsíti a viszkető, égő fejbőrt. Gondolj bele, amikor fodrászhoz mész, mi abban a legkellemesebb? Na ugye. Stroke után a betegek vérhígító gyógyszert kapnak, és kezdetben az is okozhatja a hajszálerekkel sűrűn átszőtt fejbőr bizsergését.

Frissen lebénult sztrókosnál úgy kezdődik a hajmosás, hogy először rövidre vágod a haját (sajnálom!). Férfiaknak tüskére, azt a legkönnyebb rendben tartani. Aztán menj el a barkácsáruházba, és vegyél egy 4x5 méteres műanyag takarófóliát, méghozzá létrázhatót, az tartósabb (900-1400 Ft). Otthon félbe kell vágni, hajmosás előtt egyik fele megy az ágy felső harmada alá (a fejrész alá), hogy védje a parkettát, a másik fele megy a matracra a felsőtest alá. Akinek van gumilepedője, az is jó az ágyra (1500-5000 Ft).

Kell még egy kisméretű, lehetőleg széles peremű műanyaglavór. Ha belefér a keretbe, a gyógyászati segédeszközöket kínáló webáruházakból rendelhetsz felfújható hajmosó tálat (5600-11 000 Ft), de egyszerűbb kölcsönkérni egy kisgyerekes ismerőstől a felfújható bébimedencéjüket (a 60 cm átmérőjű egyébként 1000 Ft körüli áron kapható tavasztól a barkácsáruházakban és hipermarketekben).


Amennyiben van ehhez elég hely, a hajmosást az ágy feje felől behajolva érdemes végezni, úgy jobban kézre esik minden. Előtte még teríts egy kisebb fürdőlepedőt a gondozottad feje alá (a takarófóliára) úgy, hogy a törülköző hosszában keresztben legyen az ágyon, illetve a váll felé néző hosszanti oldal két csücskét egy ruhaszárító csipesszel fogd össze elöl a gondozottad nyakán -- mintha matrózblúz gallérja vagy fodrász ruhavédő kendője lenne. Erre a törülközőre fogod tenni a kislavórt vagy a felfújható hajmosó tálat. Igen, pacsálás lesz, de az eredmény mindenért kárpótol.

Mielőtt nekiállnál, készítsd oda a sztrókosod feje mellé a kinyitott (!) sampont, egy félliteres műanyagbögrét, egy szivacsot és még vagy két törülközőt. Ha felfújható tálad van, máris beteheted a sztrókosod feje alá, és akkor hozz be vizet külön lavórban (vagy új vödörben, de akkor innentől ezt másra ne használd). Ha nincs ilyen tálad, a kislavórt fogod a feje alá igazítani, és ekkor jön a fárasztóbbik része: egyik kezed tedd a feje alá, emeld a lavór pereme fölé, és a szivaccsal nedvesítsd be a haját. Szintén egy kézzel samponozd be, masszírozd, amíg habzik, és utána a bögrével és a szivaccsal öblítsd le a haját.

Az ágyban történő hajmosás nem olyan, mint amikor kedvedre habozol a zuhany alatt. Nem is az a lényeg, hogy a hajszálak makulátlanul tiszták legyenek, elég tehát 4-5 csepp sampont használni -- azt is dörgöld a hajba, amíg el nem oszlik a hab, úgy sokkal könnyebb leöblíteni a maradékot. Az a fontos, hogy a fejbőr viszketése enyhüljön.

Tehát ott hajolsz fölötte, egyik kezedben a feje, másikban az öblítővizes bögre vagy szivacs. Amikor megvan az öblítés, a kellékeket bedobod a lavórba, és azt ügyesen kihúzod a feje alól oldalra. Ha van egy olyan széked vagy hokedlid, amelyik az ággyal megegyező magasságú, arra is áthúzhatod a lavórt. A sztrókos fejét leereszted a lavór alatti törülközőre, és a mellé tett száraz törülközőbe becsavarod.

Utána megszárítod a haját, de óvatosan, ne ereszd rá túlságosan a forró levegőt. Végül keresel egy laza sapkát (lehetőleg pamut anyagból legyen, ne kötött gyapjú), felhúzod a fejére, visszateszed a feje alá a párnát, és elpakolod a hajmosó felszerelést. Mire készen leszel, már alszik is nyugodtan -- tehát a hajmosást ne olyankorra időzítsd, amikor valami időponthoz kötött fontos tennivalótok van. Ha megteheted, utána egy fél órára dőlj le magad is, a derekad hálás lesz érte.


Plusz tipp:

Ha gyógyászati segédeszközös webáruházból rendelsz cuccot, csapj mellé egy gyógyszerfelezőt, vagy még jobb, ha a 3in1 gyógyszerfelező-porító-tárolót. Ez az eszköz nélkülözhetetlen például az apró vérhígító gyógyszer felezéséhez, mert persze erre pont nem tett a gyártó törési metszésvonalat.


Legközelebb arról írok, hogy milyen a mindkettőtök szempontjából jó betegágy, igyekszem lemásolható tervrajzot is készíteni, amit elvihetsz az asztaloshoz. Szó lesz még a sztrók után alkalmazható zeneterápiáról is.



Egy kis zene lazításképpen a kanadai Patrick Watsontól. (A videót iPhone-nal készítette Patrick Colpron.)


Ide várom kérdéseidet: otthonapolok kukac gmail pont com