A betegágy iránt két fontos elvárásunk lehet: minél komfortosabb legyen az ágyhoz kötött személy számára, és könnyítse meg az ápoló sok hajolással járó gondozási feladatait.


Ágyhoz kötött személy esetében mindenáron el kell kerülni, hogy felfekvés alakuljon ki a testén. Felfekvés akkor keletkezik, ha egy-egy testtájon pang a vérkeringés, aminek következtében elhal a szövet. A vérkeringés pedig azért pang, mert az adott testrészt nyomja a matrac, mivel az illető nem képes néha kicsit mozogni, megfordulni az ágyban. Felfekvés ezért leggyakrabban a kidudorodó részeken alakulhat ki, mint a sarok, medence keresztcsont, könyök, lapocka, koponya. A súlyos felfekvés borzasztóan fájdalmas is lehet.

A szakirodalom megelőzés célból gyakori mozgatást, forgatást javasol, de ezt a hétköznapokban nehéz kivitelezni: anyám például nem tud egyik oldalán sem feküdni, ha meg kitámasztom párnákkal oldalfekvésbe, akkor sem ingazán stabil, magyarul nem lehet magára hagyni. Tehát ez számunkra nem volt használható módszer.

A felfekvést a gondozó szempontjából is fontos megelőzni, mert hosszadalmas a kikezelése: az elhalt szövetet naponta le kell tisztítani és újrakötözni mindaddig, amíg a helyén új szövet nem nő. Ez átlag napi 20-25 perc pluszmunka. Anyámnak egyszer volt felfekvése, egy tíznapos kórházi bentfekvés alatt alakult ki a jobb sarkán, pedig volt alatta gyopárpárna (a kerek, bagel alakú kispárna a kép baloldalán). Két hónapig tartott, amíg rendbejött, ugyanis cukorbetegeknél lassabb a sebgyógyulás. Közben végig rettegtem, nehogy valami fertőzés alakuljon ki. Még egyszer nem szeretném átélni.

Kezdő gondozóként beszereztem egy felfekvés elleni felfújható (“szuszogós”) matracot. Úgy néz ki, mint egy gumimatrac, amelyhez egy kompresszort kell csatlakoztatni: ez hol az egyik, hol a másik részbe fúj levegőt, ezáltal váltakozik a nyomás a beteg teste alatt. A matrac kb. 25 ezer forint, de nekünk nem vált be, mert anyám túl könnyű (60 kiló alatti): számára a kompresszor még a legenyhébb állásában is túl keményre fújja fel a matracot.

Ezért vettem 15 ezerért egy 80x200-as, 4 centiméter vastag memóriahabos fekvőbetétet: amióta ezen fekszik, nem vagy csak alig pirosodik az alsó oldala. Mivel a fején is láttam pirosodást, ezért a párnáját is lecseréltem egy memóriahabos párnára. Éjszakára a renyhe bal lába alá hosszában szoktam tenni egy tönkölypelyvapárnát, hogy a sarka ne érjen le a matracig. (A térdet is alá kell támasztani, nemcsak az alsó lábszárat, nehogy megfájduljon.) Az ilyen párnában az a jó, hogy a laza töltet miatt szabadon lehet formázni. (A kép jobb alsó részén látható.)

A matrac megemelése volt a második fő szempont: ezzel nemcsak azt segítjük elő, hogy a szélére kiülő beteg könnyebben tudjon felállni róla, hanem nekünk sem kell túl mélyre hajolnunk az ápolási munka közben. 

A megemeléshez a barkácsáruházban vettem 10x10-es gerendát (épületfát), egy háromméteres szál kb. 2500 Ft, és helyben ingyen vágtak belőle három 90 centis darabot: ezeket az ágyrács alá tettem, és máris tíz centivel magasabb lett az ágy. Mondjuk nekem ez nem volt elég, és kiegészítettem még egy készlettel, úgyhogy most jó 65 centiméter a matrac fekvőfelületének magassága az eredeti 40 centi helyett (a matrac is vastag, plusz rajta van a fekvőbetét). Hozzá kell tennem, hogy újabban a barkácsáruház már legfeljebb 5 centis fa vágását vállalja, de az épületfából van 5x10 centis is, akkor abból kell kétszeres mennyiséget venni.

Mivel mindent akciósan próbáltam beszerezni, jó fél évbe telt, amíg meglettek. Közben kiderült, milyen jó, hogy U-alakú ágykeretet választottam, mert a támlája remekül kitámasztja a párnaemelő szerkezetet (ez most 8300 Ft a neten). Ezt ugyanis nemcsak a párna alá lehet tenni, hanem, ha kiültetem az anyámat az ágy szélére, akkor a háta mögé is tehetem biztonsági támasznak, mivel majdnem derékszögig állítható. Ilyen esetben mindig hozok egy kis puffot vagy zsámolyt a lába alá, hogy elölről is stabilizálva legyen. Plusz a bal könyöke alá be szoktam gyömöszölni az éjszakai tönkönypárnát, hogy ne dőljön el oldalra.

Még egy hasznos kiegészítő: a fekvőbetéten látható pelenkázó alátétet patikában lehet kapni háromféle méretben, kb 50 Ft-tól darabját. Műanyagfóliára préselt vattából van, a lepedő alá szoktam betenni, védi a matracot, de nem izzad be rajta a test.